Koji ultrazvuk odabrati za opću i obiteljsku medicinu?

Objavljeno

Koji ultrazvuk odabrati za opću i obiteljsku medicinu?

Usporedni test UZV uređaja; SonoScape E2 vs Mindray Z6

SonoScape E2

SonoScape E2                                                                                  Mindray Z6     

Zašto smo odabrali baš ove modele za testiranje?

Svjesni smo da većina ordinacija opće i obiteljske medicine u Hrvatskoj još uvijek ne koristi ultrazvučne uređaje. Iz tog razloga odlučili smo testirati cjenovno prihvatljive prijenosne ultrazvuke u boji koji unatoč niskoj cijeni omogućuju kvalitetnu dijagnostiku. Riječ je o ultrazvuku tvrtke Mindray model Z6 i ultrazvuku tvrtke SonoScape model E2.

Mindray u toj kategoriji UZV aparata ima i model Z5 koji nismo uzimali u obzir jer je prisutan na istočnim tržištima i tržištima trećeg svijeta, a ne koristi se često u zapadnoj Europi. Fizički Z5 i Z6 izgledaju isto, ali Z5 ima lošije sonde i sliku, pa ga ne bismo preporučili za standarde na koje je naviklo Hrvatsko zdravstvo.

SonoScape u kategoriji cjenovno povoljnih ultrazvuka ima i model E3 – koji je trenutno jedini prijenosni UZV uređaj na svijetu koji ima tri priključka za sonde na samom uređaju i koji ima kardiološki software uključen u osnovnu cijenu – ali to nisu parametri koju su nužni za rad u općoj i obiteljskoj medicini, pa niti njega nismo u ovom testu color dopplera uzimali u obzir.

Zanimljivo je da tvrtka Mindray i tvrtka Sonoscape imaju sjedište u istom gradu ShenZhen-u, te su međusobno žestoki konkurenti.

Dizajn:

Kao što je vidljivo iz priloženih slika ultrazvučni uređaj Sonoscape E2 ima moderan „tanak“ dizajn uređaja nalik laptopu i elegantna kolica za ultrazvuk koja zauzimaju minimalno mjesta u vašoj ordinaciji. Dizajn je dosta sličan mnogo skupljem prijenosnom ultrazvuku Samsung HM70A.

Dizajn prijenosnog ultrazvuka Mindray Z6 je njegova najveća mana. Kao da je dizajniran u devedesetim godinama prošlog stoljeća, „debeo“ uzv uređaj izgleda nezgrapno i teško, a krem bijela plastika nije oku ugodna. U usporedbi s konkurencijom izgleda poput starog crt televizora nasuprot modernih plazma i LCD televizora. Srećom, iza zastarjelog izgleda krije se dobar stroj. Ukoliko za ultrazvuk Z6 kupujete kolica, preporuka je model UMT 160 koji je elegantniji od modela UMT 150.

E2 zatvorenZ6 zatvoren

E2 tipkovnicaZ6 tipkovnica

E2 bočnoZ6 bočnoSonoScape E2 je mnogo uži i elegantniji u odnosu na Mindray Z6

Tehnički parametri uređaja i slika:

Da vas ne bismo zamarali s gomilom tehničkih informacija koje vam neće biti nužne prilikom korištenja ultrazvuka, fokusirat ćemo se na one važne.

Krenimo od hardware-a. Nešto veći ekran ima ultrazvuk Sonoscape E2 (dijagonala 15.6″) u odnosu na Mindray Z6 (dijagonala 15″). Mindray Z6 je teži uređaj 8.8kg pa samim time i nepogodniji za prenošenje, nasuprot Sonoscape-u E2 koji teži 6.5 kg. Oba imaju dva porta za ultrazvučne sonde. Sonoscape E2 ima nešto manju kuglicu za upravljanje (trackball), pa je ovdje Mindray Z6 s većom kuglicom za upravljanje – za one s krupnijim prstima – u blagoj prednosti. Oba imaju i više nego dovoljno ulaza za USB; Sonoscape E2 ima 3 ulaza, a Mindray Z6 ima 4 ulaza.

A sada software… Mindray Z6 postoji i u verziji s veterinarskim softwareom, dok je Sonoscape E2 namjenjen isključivo za humanu upotrebu. Software na oba prijenosna ultrazvuka je user friendly. Na oba ultrazvuka se slika može razvući preko cijelog ekrana. Oba ultrazvuka imaju dobar color doppler i približno jednaku osjetljivost i razlučivost. Također je i dubina penetracije  – s obzirom na cjenovni razred testiranih ultrazvuka – na oba modela prihvatljiva. Prednost ultrazvuka Sonoscape E2 je što ima jasniji izraz piksela i oštriju definiciju margina u odnosu na ultrazvuk Mindray Z6.

E2 carotid

Prikaz iste karotide na SonoScape E2 i Mindray Z6

Sonde:

Ovdje ćemo staviti naglasak na konveksnu i linearnu sondu, iako oba ultrazvuka nude i niz drugih sondi (vaginalne, kardiološke, pedijatrijske itd.)

Kod ultrazvuka Mindray Z6 je karakteristično da su sonde kompatibilne sa stacionarnim ultrazvukom Mindray DC30, a nisu kompatibilne s prijenosnim ultrazvukom Mindray Z5 koji koristi lošije sonde. Kod prijenosnog UZV-a Mindray Z6 za opću i obiteljsku medicinu najčešće se koristi abdominalna sonda 3C5P frekvencije 2.0-5.0 MHz i linearna sonda 7L5P frekvencije 5.0-10Mhz.

Kod prijenosnog UZV-a SonoScape E2 je karakteristično da koristi iste ultrazvučne sonde kao i njegov također prijenosni, ali napredniji brat blizanac model SonoScape E3. Za opću i obiteljsku medicinu najčešće se koriste abdominalna sonda 3C-A frekvencije 1-7MHz i linearna sonda L741 frekvencije 4-16MHz.

Vidljivo je da portabl ultrazvuk Sonoscape E2 ima nešto širi frekvenciji raspon uzv sondi od portabl ultrazvuka Mindray Z6.

sonde

Linearna sonda za SonoScape E2 i Mindray Z6

Cijena:

Ultrazvučni uređaji Mindray Z6 i Sonoscape E2 s dvije sonde koštaju cca 50 000 – 100 000 kuna bez pdv-a (ovisno koje sonde trebate, koju dodatnu opremu koristite i koje opcije software-a želite). U konačnici u Medical centru, za istu konfiguraciju, ultrazvuk Sonoscape E2 ima 10-20% nižu cijenu u odnosu na Mindray Z6.

Zaključak:

Obje kompanije, i Mindray i Sonoscape, nalaze se u prvih 10 kompanija u svijetu po prodaji ultrazvuka. Samim tim i Mindray i SonoScape imaju kvalitetne uzv uređaje i uzv sonde, besprijekornu tehnologiju, izvrstan servis ultrazvuka i sondi, i osigurane rezervne dijelove za ultrazvuk. Ipak, u ovom testu superiornu pobjedu odnosi ultrazvuk Sonoscape E2. Mnogo ljepši i moderniji dizajn, oštrija i jasnija slika, širi frekvencijski raspon sondi i ugodnija cijena njegovi su neosporni aduti. Kao prednost ultrazvuka Mindray Z6 možemo navesti  da je u Hrvatskoj Mindray poznatiji brand od SonoScape-a, ali vjerujemo da će se i to ubrzo promjeniti.

Ocjena:

Prijenosni ultrazvuk Sonoscape E2 – ocjena 5           Prijenosni ultrazvuk Mindray Z6 – ocjena 4

 

 

Važna napomena:

Ovaj test je sastavio Medical centar prodajni tim i temelji se na našem dugogodišnjem iskustvu u prodaji medicinske opreme, našem subjektivnom dojmu i iskustvima naših klijenata. Ovaj test ni u kom slučaju ne osporava kvalitetu nekog branda ili modela ultrazvuka i ne odgovara kupce od kupnje bilo kojeg branda ili modela ultrazvuka. Napominjemo da je u Medical centru moguće dobaviti ultrazvuke svih renomiranih svjetskih proizvođača. Moguće je da nam se u testu potkrala koja nenamjerna greška, ali smo ih nastojali izbjeći u najvećoj mogućoj mjeri.

← Povratak na kategorije